Et nyt studie underbygger endnu engang, at sødemidlet aspartam ikke er farligt. Men da Ekstra Bladet delte denne sandhed på deres facebookside, affødte det vanen tro en lang række forargede reaktioner. Vi tager et kig på de klassiske kommentartyper et sådant opslag afføder og kaster derefter blikket på en ny type produkter, der for tiden oversvømmer sundhedssfæren: vitaminpiller som en personliggjort pakkeløsning.
Vi snakker blandt andet om:
- Kommentartråden til Ekstra Bladets version af Politikens artikel om en ny videnskabelig artikel, baseret på et forsøg fra 2011 om sukkersødet og kunstigt sødet sodavand, sammenlignet med mælk og vand.
- Hvordan folk “argumenterer” på facebook, når de møder en påstand, de ikke er enige i.
- Vandrehistorier om aspartam, der deles igen og igen, uden at blive sandhedstjekket.
- Hvordan menneskers generelle frygt for det de ikke forstår, kommer til udtryk i ernæringsdebatten som en frygt for “kemi” og tilsætningsstoffer.
- Hvorfor “Man må ikke spise ting som man ikke kan udtale” ikke giver mening.
- At danskerne er et af de folkefærd i Europa, der køber flest kosttilskud – selvom vi ikke har brug for dem.
- At multivitamintilskud ikke hjælper os til at leve længere og hvordan overdosering af vitaminer kan have fatale følger.
- “Skræddersyede og personlige” vitamintilskud og hvordan de markedsføres til de i forvejen supersunde.
Lyt til episoden her:
Eller:
- Lyt til podcasten på Itunes
- Lyt til den på Spotify her
- Stream den ved at klikke her
- Download den ved at højreklikke her og vælge ‘gem som’.
- Du finder den på Stitcher her
- Du finder også episoden i din favorit podcast-app (den er ikke kun på Itunes – søg blot på ‘slut med forbudt’, så dukker den op).
Fik du noget værdi ud af podcasten, sætter vi stor pris på hvis du skulle have lyst til at give os feedback eller en rating på Itunes. Ellers hvis du skulle have lyst til at abonnere på podcasten på Itunes. Det kan du gøre ved at trykke her eller på billedet herunder.
Hej Morten,
Super god episode og dejligt at du gør op med myten om Aspartam og sødemidler generelt. Der er jo altid en tendens til at lade følelserne og ikke videnskaben styre sådanne debatter, især på de sociale medier…