02 apr Den store løgn om steroider
En velkendt ’coach’ i fitnessmiljøet postede for nyligt en video (kan ses her) som handler om brugen af steroider.
Kort fortalt argumenterer han blandt andet for, at steroider blot er – med hans egne ord: ”Det er det der giver det sidste lille ekstra edge”.
Det er et udtalt narrativ i det indre fitnessmiljø, at steroider blot er noget der gør én i stand til at arbejde hårdere og giver en lille fordel – og at det hele handler om hårdt arbejde.
Problemet er blot, at det ganske simpelt ikke passer.
Myten om at steroider kun hjælper lidt
Heldigvis har vi – som så ofte – videnskaben til at slå fast hvad sandheden er.
Det er nemlig sådan, at der er lavet flere studier, som debunker myten om, at steroider kun hjælper lidt. Basin et al (1) undersøgte nemlig helt tilbage i 1996 hvordan 43 raske unge mænd reagerede på steroider (testosteron).
De blev inddelt i 4 grupper:
- Ingen træning, placebo
- Ingen træning, 600 mg testosterone enantahte ugentligt
- Vægttræing 4 x ugentligt, placebo
- Vægttræning 3 x ugentligt, 600 mg testosterone enantahte ugentligt
Resultatet efter 10 uger i fedtfri masse?
Gruppe 1: +0,8 kg
Gruppe 2: +3,2 kg
Gruppe 3: +2,0 kg
Gruppe 4: +6,1 kg
Hvad er det mest bemærkelsesværdige ved dette? Det er at den gruppe som tog testosteron og ikke trænede, stadig tog 3,2 kg muskelmasse på.
Og testosteron uden træning virkede endda bedre end dem som ikke tog noget, men som trænede.
Du kan med andre ord tage steroider og sidde på din falde i en sofa og tage mere muskelmasse på end folk der træner uden.
Det studie er blevet fulgt op af flere andre siden, som har vist samme resultater (2, 3)
Steroider er meget potente – og at påstå andet, er decideret løgn.
Narrativet om den hårdtarbejdende bodybuilder
Hvorfor bliver det så stædigt fastholdt at steroider blot giver ’the finishing touch’?
Det skyldes, at der hersker et meget stærkt narrativ i fitnessmiljøet om, at det hele handler om viljestyrke og disciplin og om at arbejde så hårdt som muligt.
Det ligger en meget stor identitetsfølelse i lige netop det narrativ. Identiteten som den hårdtarbejdende mand/kvinde med jernhård disciplin (kost, træning og søvn som altid fremhæves igen og igen) som har givet alle resultaterne.
Dem der ikke opnår samme resultater har ikke samme disciplin.
Så når fakta kommer på bordet – at steroider er meget potente – så tager man noget fra det narrativ. Og dermed angribes identiteten også.
Derfor er intet der kan få den hardcore inderkreds af fitnessmiljøet til at reagere kraftigt, end at snakke om steroider som de gør arbejdet. Det er nemlig et direkte angreb på deres identitet.
Og derfor bliver usandheden om steroider som værende ’the final touch’ fremsagt igen og igen. Det forstærker nemlig fortællingen om det hårde arbejde.
Men vi gentager lige: steroider hjælper meget. Ikke blot lidt.
Det betyder ikke, at man ikke kan arbejde benhårdt selvom man tager dem. Det kan man jo sagtens. Og mange gør det givetvis også.
Men det er uærligt at forsøge at nedtone deres markante indspil i træningsresultater.
Steroider er ikke farlige?
Han bruger det meste af tiden i videoen på at snakke om om at steroider ikke er farlige i de rette mængder.
Man skal bare vide hvad man gør, underforstået at det gør han naturligvis.
Her argumenterer han mest af alt med sin personlige erfaring og så det faktum at han har skrevet et speciale (eller er det en bachelor – for han siger kun at han har en bachelor i human ernæring?) om steroider, hvor han har argumenteret for at steorider ikke er farlige. Og her bruger han så sin karakter for det og dét at han blev eksamineret af blandt andet en læge, som det endegyldige bevis for, at han har ret.
Det er en klassisk logisk fejlslutning (appeal to authority).
Den sikkerhed han kommer med, hører sig ikke hjemme på det område, da man ikke har forsket særligt godt i det og så det faktum at anabolske steroider er en meget kompleks størrelse med tilhørende kompleks farmakokinetik.
Anders Nedergaard har skrevet et gammelt – men stadig relevant – blogindlæg som punkterer de sædvanlige argumenter for, at steroider ikke er farligt lige her.
En ting som Moos også helt hopper over er myten omm at man blot lige tager en kur. Og her kommer det med mængderne jo ind. Langt langt de fleste der starter med steroider ender med flere kure.
Det er svært at gå tilbage til ’normalen’ når man pludselig har oplevet meget markante ryk. Og derfor lokker medicinen ofte igen. Og det øger risikoen for at mængderne øges og pausetiden reduceres.
Så mens at små mængder steroider ikke ser ud til at være særligt skadelige, er problemet at stort set ingen i fitness- og bodybuildermiljøet bruger små mængder .
Og selv de mængder der betegnes som små i miljøet er store i forhold til de terapeutiske doser man har undersøgt og ikke har kunne konstatere store helbredsmæssig risici ved. Ligesom stort set ingen heller gør det i kortere perioder (det med at det ikke kun lige er en kur).
Jeg kan også anbefale at læse dette speciale af Anders Vinther, som er en grundig undersøgelse af motiver for og holdninger til steroider. Det er spændende, hvis man interesserer sig for den slags.
Her vil man blandt andet også kunne læse, hvorfor det er en myte, at man kun lige tage en kur.
Påfaldende er det jo også, at Moos selv stadig bruger det – og øjensynligt har gjort det i ikke så få år.
Illusionen om at det nemt kontrolleres – er netop en illusion. Der er nogle stærke psykiske faktorer der kan spille ind og som han på ingen måde er herre over hos dem han vejleder.
Og det bringer mig til næste punkt:
“Kom til mig hvis du vil på krudt”
Jeg bryder jeg mig ikke om, at en ’coach’ i miljøet så åbenlyst inviterer (som han gør i videoen) unge mennesker til at blive vejledt i at komme i gang med dem.
Det team han repræsenterer har haft mange unge mænd og kvinder igennem – og man kan jo så kun gætte sig til, hvad der er blevet vejledt eller opfordret til.
Populariteten af fitness og bodybuilding er eksploderet de seneste år, hvilket man også kan se på deltagerlisten til diverse shows. Særligt unge piger er blevet draget af det.
Desværre er der mange af dem der ender med at bruge det (jeg blev selv chokeret da jeg fandt ud af hvor almindeligt det er i konkurrencemiljøet – i alle klasser) – blandt andet grundet information som videoen her. Det normaliserer det og gør det blot til det der ’ekstra’ man lige kan bruge.
Det eneste gode ved videoen er, at han er ærlig omkring sit eget forbrug og modsætter sig den tendens, at der bruges store mængder. Men det er vist også dét man kan fremhæve som det eneste positive.
Personligt så mener jeg jeg at steroidbrug af en personlig sag – jeg tror ikke man får noget som helst ud af at shame steoridbrugere (som Anitdoping Danmark gjorde førhen og heldigvis er stoppet med).
Men jeg synes også der skal være åbenhed omkring hvordan det foregår i miljøet og hvor potente de her ting er. Særligt når det efterhånden tiltrækker så mange unge mennesker. Og ikke mindst skal alle de her myter som bliver spredt rundt af diverse coaches udryddes.
I en tid hvor kropsidealer presser flere og flere unge mennesker til skøre ting, synes jeg ikke det er på sin plads at reklamere med at potent medicin bare lige giver lidt ekstra.
Det er en ommer.
Referencer:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8637535
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11701431
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22396515
*Blogindlæg fra Anders Nedergaard hvor du kan læse mere grundigt om de omtalte studier (og hvor jeg har størstedelen af info til dette blogindlæg fra): https://andersnedergaard.dk/en/kropblog/the-big-lie/ (og undskyld jeg så skødesløst har nuppet din overskrift 😀 ).
Jens
Posted at 18:12h, 13 januarI forsøget du henviser til, fortæller du om, hvordan nogle forsøgspersoner fik en relativ stor vægtforøgelse af at tage steroider uden at træne. Problemet er bare, at steroider giver væskeophobning, hvilket sikkert er årsagen til at vægten gik op – ikke øget muskelmasse.
Morten
Posted at 14:12h, 24 aprilDe kigger på mængde lean muskelmasse der er taget på. Ikke blot totalt øget vægt.
Thomas Nygaard
Posted at 20:13h, 12 februarIgen:) spot on:)
JR
Posted at 17:21h, 15 decemberSå du har lavet en artikel der bekræfter at steroider virker… Vildt nok….
Morten
Posted at 14:38h, 13 januarMan skal ikke være længe i miljøet for at vide hvor mange der er komplet blåøjet omkring 1) hvor potente steroider i virkeligheden er og 2) hvor mange der lyver om de tager dem og 3) hvor mange der tager dem og lyver om hvor potente de er.
Hvis du har noget mere konstruktivt at komme med, så er du velkommen til at kommentere yderligere.