12 sep Hvorfor jeg aldrig siger “jeg har travlt” mere
Uldagtige skyer driver utålmodigt hen over den blå himmel mens færgen lægger til.
Bovporten åbner sig i et langtstrakt gab. Biler og mennesker tøffer roligt ud. Vi er ankommet til Marstal på Ærø; Min barndomsby.
Vi er her fordi min farmor skal begraves.
Min farfar går os i møde. Han rækker mig sin krogede hånd og siger: “Det var godt du kunne komme, jeg ved du har travlt”.
Lige dér sank mit hjerte og jeg følte mig som det mest afskyelige menneske i verden.
Der var en grund til, at han sagde lige netop det. I omkring et år var mit svar hver eneste gang folk spurgte om hvordan det gik, det samme: “Jeg har rigtig travlt – der er meget at se til”.
Til sidst blev det bare et slags automatisk svar jeg slyngede ud, før jeg overhovedet havde nået at tænke mig om.
Men det var selvforstærkende. Jo mere jeg fortalte folk, at jeg havde travlt, jo mere travl følte jeg mig også (og stresset).
Da min mor ringede og fortalte om hvornår min farmors begravelse skulle afholdes (som var på Ærø og derfor betød nogle rejsedage), var min første respons, at jeg havde virkelig travlt og jeg måtte se om jeg kunne få det til at gå op.
Min farmor var lige død – hende som en solbeskinnet sommerdag tog mig med ud i hendes lille baghave og lærte mig at kaste og gribe en bold som barn. En urokkelig bestanddel af mine barndomsminder fra min fødeø.
Og så var dét mit svar..
Jeg ved ikke hvorfor jeg sagde det – for selvfølgelig kunne jeg det.
For vi har alle sammen travlt. Med et eller andet.
Det kan være med arbejde, familie, hobby, praktiske pligter osv. Der er altid noget vi kan have ‘travlt’ med.
Det der sker, når man hele tiden gentager den sætning, er at man skaber et narrativ omkring sig selv; Man er den ‘travle’ person.
Og der er prestige i at være travl i vores samfund.
Kalenderen skal helst være booket helt op og vi bærer med stolthed søvnmangel som en militærrang.
Men at sige man er ‘travl’ er et dovent svar. Det er et automatsvar der fritager én for at forklare sig nærmere og samtidig skal give andre et indtryk af, at man er en vigtig person.
Travlhed er blevet en dårlig undskyldning vi bruger til at retfærdiggøre stort og småt. En selvforstærkende fortælling vi kan gemme os bag og undgå at tage stilling til vores liv.
Da min farfar sagde de ord til mig, gik det op for mig, hvor intetsigende en sætning: “jeg har travlt” er. Og hvordan den fortælling man skaber, kan lede andre personer til at tro, at man er mere vigtig end man er.
Min farfar troede, at jeg var så ‘vigtig’ at jeg måske ikke ville komme til min egen farmors begravelse og stod og næsten takkede mig for at tage mig tid til det.
Derfor siger jeg aldrig mere, at jeg har travlt, når nogen spørger mig om hvordan det går.
Marianne
Posted at 15:46h, 12 septemberJeg forstår godt dit budskab, men jeg synes nu også det er fair at man har følelsen af, at det er lidt uoverskueligt at tage til farmors begravelse på Ærø, og at det føles som en udfordring at få puslespillet til at gå op. Og det synes jeg er fair nok at sige højt. Farmors begravelse eller ej 🙂
Morten
Posted at 08:28h, 01 oktoberJa, det er fair nok at det kan være en udfordring og sige det højt – men pointen var, at det i bund og grund ikke var en udfordring, jeg havde bare spundet mig ind i den selvforstærkende fortælling om at jeg havde så enormt travlt. Man har aldrig for travlt til sin farmors begravelse 🙂
Louise
Posted at 20:39h, 12 septemberElsker din sætning med vi bærer med stolthed vores søvnmangel som en militærrang…. For hvor er det rigtigt!!! Tak for en reminder 🙂
Morten
Posted at 08:25h, 01 oktoberEr glad for indlægget kan vække lidt tanker 🙂
Mathilde
Posted at 07:35h, 13 septemberMin ekskæreste arbejdede og arbejder stadig med tv-nyheder sagde altid, at han havde travlt, også når jeg spurgte. I virkeligheden var det bare hans måde at sige, at han ikke prioriterede folk omkring ham, fordi hans arbejdede var vigtigere end noget andet – også vigtigere end at have gode relationer i livet. Godt, at du er holdt op med at sige, at du har travlt! Man føler sig simpelt hen som den mest nederen person, når folk man kender siger til én, at de har for travlt.
Morten
Posted at 08:25h, 01 oktoberJa, det kan lynhurtigt blive et dække for ikke at prioritere relationer, helt enig 🙂
Tara
Posted at 10:29h, 13 septemberTak for det Morten… “Travlt” vil ikke være min undskyldning mere, du har så ret!!
Morten
Posted at 08:25h, 01 oktoberSelv tak, Tara 🙂
Kresten
Posted at 04:58h, 14 septemberJeg har altid levet efter devisen: “man har ikke mere travlt, end man gør det til”. Jeg er derfor helt enig i den selvforstærkende (negative) effekt, det giver at tilbede travlheden og fremstå som et glorificeret vigtigt individ. Din reference til den militære rang er glimrende! I hvert fald hvis man kun vil være, det som andre oplever. Så tak for at sætte fornuftige ord på fænomenet tid og hele vores forhold til det.
Måske man skulle studere noget Peratos og få effektiviseret lidt 80/20-style. og så ellers lære at slappe en smule mere af. Nå, nu må I have mig undskyldt, for jeg har så frygteligt travlt!
Morten
Posted at 08:26h, 01 oktoberTak Kresten 🙂
Michelle
Posted at 10:57h, 14 septemberStærkt indspark!
Morten
Posted at 08:24h, 01 oktoberTak Michelle 🙂
Martin
Posted at 07:46h, 08 novemberHej Morten
Rigtig godt indlæg. Godt skrevet. Det er jo noget fis når folk siger de har travlt. Ja de har travlt, men det bestemmer man jo selv. Hvad skal man da nå. Vi bestemmer jo selv hvor meget vi sætter i kalenderen. Eller hvad vi vil sortere fra. Findes folk der altid fiser afsted, og det er rigtigt som du skriver “se os, vi er overskudsmennesker, vi er bare SÅ smarte, og vi når en masse ting.”.
Godt emne du fandt på der. Er selv blevet blogger for et par måneder siden, og kan godt li’ de emner du tager op. Fortsæt med det gode arbejde.
Dennis
Posted at 09:59h, 07 majVirkelig godt skrevet, Morten.
Som tidligere påpeget er det okay at føle det lidt ubelejeligt at folk dør – det er sjældent en glæde.
At have travlt lyder lidt negativt i mange sammenhænge. At have nok at se til derimod, synes jeg godt kan være positivt. Det betyder vel at man er beskæftiget og ikke keder sig. At der sker noget – job, familie, hobby osv..
Imellem studier og arbejde (ikke imellem de to, men når man skifter imellem), når tingene ikke helt har passet sammen, har jeg tit op levet IKKE at have nok at se til.. Det er rigtig frustrerende..
Annika
Posted at 10:35h, 17 majEfter 8 år i hospitalsvæsenet, hvor der stilles større og større krav, har jeg til valgt mig dette motto: ” Tid ikke noget man har, men noget man tager.”Især hvis en kollega kommer og spørger om jeg har tid til at hjælpe. Der vil altid være konkurrerende opgaver, og uanset hvor meget man prøver, så kan man kun være et sted af gangen. Det giver mulighed for at være 100% tilstede i øjeblikket.
Annette Sirach
Posted at 19:50h, 29 juniSå fint så fint – og stof til eftertanke – VIRKELIG;-))
Farmor har nok aldrig haft for travlt til leg, trøst, lærdom og kærlighed!!!
For højt blodtryk, stress, vægtproblemer, depression osv. Ubehagelige lidelser og dyrt for os alle!
Kunne afhjælpes til dels ved nærvær og den “luksus-tid uden skrupler”, vi alle burde afsætte 😉
Pingback:Episode 36: Travlhed - Digitale Tanker
Posted at 05:11h, 26 november[…] https://mortensvane.dk/hvorfor-jeg-aldrig-siger-jeg-har-travlt-mere […]