Er balancen kørt af sporet?

Balance. De fleste er nok træt af at høre om det. Det er blevet slidt ord som der er gået inflation i. Primært fordi bloggersfæren lynhurtigt tog det til sig, da det blev populært at vise, at man er ‘i balance’.

Jeg ser dog, at der er kommet en meget ‘statisk’ opfattelse af hvad balance er. Det er ligesom de fleste forestiller sig en vægt med to vægtskåle, hvor der skal placeres lige dele ‘usundt’ og ‘sundt’ i hver sin vægtskål, indtil den balancerer helt lige.

 

weight_balance

Det er med andre ord en sort/hvid opfattelse af balance, som skabes af at trække fra eller lægge til.

Det ses fx i form af hvor mange der poster billeder af burgere, slik osv for at symbolisere, at der er en balance. Det “sunde” balanceres med det “usunde”.

Jeg forstår det udmærket godt og jeg skal ikke sige mig fra fra at poste billeder af den slags ting.  Jeg har utvivlsomt selv pushet hele balance-bølgen.

Jeg har dog aldrig postet billede af den slags mad for at vise, at jeg er i ‘balance’, men for at vise, at der ikke findes noget der er forbudt i min verden og det ikke sker noget ved at inkludere den slags mad i moderate mængder.

Et falsk afslappet forhold til mad

Morten Elsøe og jeg afholdte et foredrag i Nørresundby for noget tid siden og i spørgerunden spurgte én af de fremmødte, hvad jeg synes om hele den her balance-tendens. Hun spurgte i henhold til de temaer vi havde gennemgået i foredraget, hvor vi blandt andet talte om selvfremstilling på sociale medier i fitnessverdenen og om hvor lidt repræsentativ billederne på fx Instagram ofte er for virkeligheden.

Mit svar var, at jeg synes tendensen bærer noget godt med sig. Den har trods alt givet en vis modvægt til at det meget snævre sundhedsfokus der har domineret sociale medier og til dels stadig gør det.

Men samtidig kan man sagtens forestille sig, at mange desværre at hoppet med på bølgen, alene fordi det er populært at gøre. Jeg sagde, at det nok slet ikke er utænkeligt at visse populære profiler poster et billede af en stor slikskål som de enten ikke har i sinde at røre eller som giver dem en masse dårlig samvittighed bagefter. Vi kan reelt ikke vide det.

Og det er dét der er det ‘farlige’ ved sundhed på sociale medier. Der foregår en masse selvcensor, som modtageren ikke er bevidst om.

Og det er ikke utænkeligt. I denne artikel i Eurowoman, sættes der fokus på den tendens at smukke, tynde piger poster billeder af burgere for at signalere et mere afslappet forhold til mad.

Artiklen kredser om problematikken, om det nu også er et reelt billede af virkeligheden. Og hvis det ikke er – så blot gør ondt værre i og med at modtageren så kan sidde og få dårlig samvittighed over alle de her smukke, tynde piger som tilsyneladende spiser burgere i ét væk.

Og der er nok noget om det.

En af de interviewede piger, Philine, udtaler:

“Jeg kan sagtens finde på at smide et billede op af en burger, jeg ikke selv har spist. Det er ikke fordi, jeg vil fremstå mere usund, end jeg er. Det er udelukkende fordi, burger-billeder giver mange likes.”

Philine som ikke nødvendigvis spiser de burgere hun poster billeder af

Den problematik – det simulerede afslappede forhold til mad: balancen – kan være med til at gøre et ellers positivt opgør med det snævre sundhedssyn, til noget negativt.

For det skaber både falske forventninger og en fordrejet virkelighed som ikke alle modtagerne er bevidste om. Hvordan skal de, særligt de helt unge, kunne afkode hvad der er reelt og hvad der ikke er? Populære profiler har meget magt og mange ser op til dem. Hvorfor skulle de ‘lyve’?

Det kan unægteligt give anledning til at gøre en i forvejen dominerende dårlig samvittighed endnu værre. Det klassiske: “Hvorfor kan alle andre, når jeg ikke kan?” (her underforstået: hvorfor kan de finde ud af at være tynde og spise en masse brugere, når jeg ikke kan) kan få lov at køre endnu mere på repeat i ens mentale monolog.

En ny gammel definition

Så der er to ting i hele den her balance-tendens, jeg gerne vil gøre opmærksom på:

1) Balance er ikke et statisk begreb, hvor det handler om at spise lige dele ‘usundt’ og sundt’.

Skal jeg forsøge at redefinere begrebet lidt med mine egne ord, så burde balance handle om at:

At spise (og træne) det man har lyst til, uden at være præget af dårlig samvittighed og optagethed af sin egen eller andres mad.

Så ‘balance’ kan også være at spise store mængder grøntsager og gå uden om kagen, når den bliver tilbudt, hvis man reelt ikke har lyst til den (og ikke fordi man har en forestilling om at den er forbudt, vil ødelægge hele dagen eller give dårlig samvittighed).

Det at være i balance behøver ikke død og pine at indeholde slik, chips, kage osv. Det kan det sagtens – hvis det ellers er i mængder der ikke gør det til usund adfærd og det ikke skaber dårlig samvittighed. Men det skal ikke. Den opfattelse skyldes en statiske definition vi har givet begrebet gennem sociale medier.

At ‘være i balance’ i sundhedsverdenen defineres altså mere af ens forhold til maden end hvorvidt man sørger for at spise ‘usund’ mad.

Og så til det andet aspekt af balance-bølgen:

2) At ‘være i balance’ er gennem særligt Instagram blevet lig med at vi poster billeder af slik, burgere, kager osv. Det er blevet populært og det giver likes. Når det sker, så åbner muligheden sig også for, at folk ganske simpelt gør det, for at høste en del af den opmærksomhed, popularitet og anerkendelse der er i det.

Det betyder at populære og veldrejede sociale medie-profiler kan finde på at manipulere med virkeligheden, for at tage del i bølgen.

Ultimativt kan det skabe et falsk billede af hvad der er muligt og hvad man ‘burde’ gøre.

Dét er noget der interesserer mig, fordi jeg igen og igen ser hvordan det kan påvirke særligt unge piger.

Drop balancen

Mit budskab med dette blogindlæg er derfor todelt:

1) Balance-begrebet er blevet voldtaget af bloggerkulturen og er blevet til et slags ‘sundt’/’usundt’-regnskab. Det har intet med at være i balance at gøre og en slikskål siger intet om hvorvidt en person er i balance eller ej.

2) Balance-begrebet kan misbruges af populære profiler til at få del i de likes og den anerkendelse der ligger i trenden. Dét at nogen poster et billede på Instagram, betyder faktisk ikke nødvendigvis at personen rent faktisk har indtaget måltidet.

Derfor: Drop jagten efter balance som den fremstilles på Instagram. den giver ikke mening og den skader sandsynligvis mere end den gavner.

1 kommentar til “Er balancen kørt af sporet?”

  1. Interessant at få indblik i hvordan I “normale” tænker, og opfatter dét at være i balance..
    Jeg er bipolar, har angst, stress, er stemmehører og hypersensitiv.. Jeg lever uden medicin, og er stabil på 9. år nu.. Ved hjælp af selverkendelse, kognitive redskaber, struktur, hypnose, akupunktur, øget bevidsthed og “selvadministration”…
    Mit liv afhænger af simpelhen af min evne til at “holde balancen”!!
    Jeg lever efter dén overbevisning at “balance i livet” er en følelse.. En følelse/mavefornemmelse/tilstand, som man, når alt kommer til alt, kun opnår ved at udfordre sig selv, ved at være ikke blot bevidst og realistisk, men også selektiv i sin tankegang, indstilling og forventning, til både sig selv, og andre..
    Der findes ikke ret meget her i verden, vi kan kontrollere, udover os selv, hver især, og så vores indstilling!! Bevidst vælge, hvordan vi tænker, og handler ifht. hvad livet nu engang byder os, af udfordringer, oplevelser, forventninger, indtryk, relationer mm.
    Jeg skal, nogen gange flere gange dagligt, minde mig selv om at “være min egen bedste ven”. Dvs. at jeg skal være ligeså støttende, opmuntrende, beskyttende, rummelig, forstående og tilgivende, i tanke og handling, overfor mig selv, som jeg er overfor mine bedste venner!!
    Jeg har været bipolar siden jeg var 14, dog først diagnostiseret for 11 år siden, da jeg var 32.. Jeg har aldrig været indlagt, og udover 2 gange á ca. 1 års varighed, for 20 år siden, har jeg aldrig været medicineret.. Jeg har istedet bl.a. brugt 13 år med regelmæssige (= svingende fra hver 3. til hver 8. uge) samtaler hos kognitiv psykolog.. 🙂 og jeg er overbevist om at alle (læs ALLE!) ville have godt af 10 samtaler, så de kunne få kontakt med deres inderste væsen og finde/reflektere, få defineret og accepterer hvor deres personlige “balancepunkt” befinder sig.. Når man først har fået dén erkendelse, og mærket følelsen, er trends og påvirkninger udefra pludseligt ikke værd at “miste balancen over..”
    😉 Problem solved..

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *