16 maj Ord sætter sig fast
For et stykke tid siden skrev jeg en facebookopdatering (den kan du se her) om et mønster jeg havde bemærket. Et mønster der går ud på, at mange, ofte kvinder (også mænd – blot ikke i så høj grad), får uopfordrede kommentarer om deres krop og udseende.
Der var mange svar opdateringen, både i selve kommentartråden og i private beskeder. Det påvirkede mig meget at se hvad folk var blevet udsat for. Nogle af dem var så ondsindede, at jeg fik en kugle i maven af at læse dem.
Her er et eksempel:
“I start 20’erne var jeg på disko med veninderne… jeg var mindre end dem. Lidt akavet måske. Rødt hår og briller. I mange fyres øjne, en nørd. På et tidspunkt kom der en fyr hen og sagde
” Var det fra fødslen af”??
” At hvad” spurgte jeg så
” Ja at det gik galt for dig. Prøv at se dig selv og hvor grim du er”
Det var ganske ufedt. Jeg var usikker på mig selv i forvejen. Idag er selvtilliden heldigvis vokset. Er idag 40. Men det prægede mig i mange år.”
Jeg havde selv den opfattelse at kommentarerne ofte kommer fra mænd, men ud fra de tilkendegivelser der kom til opdateringen, så kommer de også – hvilket var lidt overraskende for mig – fra familie.
Og knap så overraskende: fra veninder.
Og mens kvinder ganske rigtigt kan være rigtig onde mod hinanden, så oplever jeg personligt, at kvinder ofte siger den slags bag hinandens rygge og ikke direkte – som det ofte er tilfældet fra mænd.
Men begge dele kan jo være lige sårende.
Det er ikke kun de bevidst ondskabsfulde kommentarer der kan ramme. Flere berettede om, at de havde fået kommentarer om deres krop, som måske ikke var tiltænkt ondt, men stadig ramte dybt.
Ord kan gøre ondt. Og ord sætter sig fast. Det glemmer vi eller er ikke bevidste nok om.
Derfor har jeg lavet filmen
De personlige historier der kom i kølvandet på den omtalte Facebookopdatering gjorde stort indtryk. Det blev siddende i mig og derfor vidste jeg også, at jeg blev nødt til at lave noget om det.
Særligt fordi mange bekræftede det jeg skrev i opdateringen; kommentarer kan præge negativt i meget lang tid: Ikke bare et et par dage eller uger, men endda måneder til år. Til et helt liv nærmest.
Flere skrev om hvordan ting der var sagt i barndommen eller teenageårene stadig prægede dem i deres voksne liv og havde været grobund for en stor usikkerhed omkring egen krop eller udseende.
Eksempelvis kunne det være kommentaren om ‘tykke lår’ eller lignende, som havde fået nogen til at gemme sine lår væk hele livet.
Der er intet gavnligt udfald fra at give de kommentarer.
I bedste fald – så vil modtageren være immun nok til det ikke rammer (sjældent) og i værste fald kan det givet et dybt forvrænget billede af egen krop og udseende, skam, dårligt selvværd og stor usikkerhed.
Alt sammen måske blot fra en enkelt kommentar.
Dét vil jeg gerne sætte fokus på med denne film.
Det handler om at være et ordentligt menneske
Derudover så er der også aspekt noget dannelse i det; at vi skal tale pænt til hinanden. Være ordentlige mennesker.
Alle personer der har ytret sig offentligt ved, at der kan følge kommentarer med. Og af en eller anden årsag så trigger det særligt mænd til at skrive hadefulde kommentarer, hvis en kvinde er afsenderen.
Journalist, Ditte Giese, som jeg har interviewet i min podcast, fortalte at da hun havde skrevet sin første personlige klumme, fik hun også sin første svinermail. I den stod der: ”Du skal bare lære at sluge din rødstrømpeluder”.
Det er påfaldende, at kvinder står så meget mere for skud end mænd når de ytrer sig offentligt. Eller blot når de viser sig frem. Eller ved deres blotte tilstedeværelse.
Vi har tilsyneladende gjort det okay, at andres kroppe og udseende er noget vi skal bedømme – mest af alt bare dømme. Og sige højt.
Vi skal opdrage vores børn – og samfund til – at det ikke er okay at invitere sig selv til at dømme andres udseende.
Budskaber skal være skarpe – så her er en nuance
Når man laver sådan noget her, skal man også skære budskabet lidt skarpt. Og det er derfor filmen slutter af med ordene: “Har du ikke noget pænt at sige – så hold kæft“. Også for at give hovedpersonen noget empowerment til sidst: retten til at sige fra overfor de kommentarer.
Det betyder ikke, at jeg mener man aldrig må ytre sig (sagligt og konstruktivt) kritisk, brokke sig eller lignende.
I så fald ville jeg være dybt hyklerisk.
Det menes her udelukkende i henhold til de har uopfordrede kommentarer til andres menneskers kroppe.
Er kommentarerne i filmen rigtige?
Jeg kontaktede Matilde, bedre kendt som Helsematilde, da jeg havde fået en rå ide til filmen skrevet ned.
Valget faldt på Matilde, da jeg vidste at hun netop har oplevet at få mange uopfordrede kommentarer til sit udseende gennem tiden.
Jeg synes derfor det ville give filmen en mere autentisk præg, at hovedpersonen selv havde oplevet dét, som portrætteres.
Vi gik skridtet videre og endte rent faktisk med at bruge flere kommentarer som Matilde har fået i virkeligheden.
Så de ting du ser skrevet på Matilde er fra det virkelige liv. En del af dem ting hun selv har fået at vide og nogle andre er fra opdateringen jeg linkede til (jeg har naturligvis spurgt om lov til at bruge det).
Jeg synes det ville være gøre filmens budskab mere kraftfuldt.
Jeg synes Matilde er modig for at sige ja til at være med. For man udsætter jo netop sig selv for det filmen sætter fokus på, ved at være med i den. Men her håber jeg, at budskabet slår nok igennem til, at det ikke bliver aktuelt.
Hvad med årsagen til kropshadet?
I Facebookopdateringen skrev et par stykker om det nu ikke var vigtigere at tage fat i hvorfor det kunne være at de kommentarer rammer så hårdt til at starte med?
Selv hvis alle kommentarer stoppede i dag – ville mange kvinder så ikke stadig have problemer med deres krop?
Her er svaret nok jo. Men det er ikke dét jeg sætter fokus på her. Det har jeg gjort andre steder. Ligesom det heller ikke betyder, at budskabet er uvæsentligt. For det er stadig én faktor som bidrager til det overordnede problem.
Filmen sætter fokus på én ud af mange ting, som er til sammen danner det store kropspres som vi særligt pålægger kvinder – og som resulterer i at så mange kvinder føler deres krop ikke er som den skal være.
Og så sætter jeg også fokus på, at vi skal lære at tale pænt til hinanden.
Vil du sprede budskabet?
Hvis du gerne vil hjælpe med at sprede budskabet, så kan du like og dele Facebookvideoen og du kan klikke ‘recommend’ (den lille blå knap) øverst eller nederst i indlægget her.
Endvidere kan du også bruge hashtaggene #ordsættersigfast og #harduikkenogetpæntatsigesåholdkæft hvis du vil italesætte problemstillingen eller selv har en oplevelse om det, som du ønsker at dele.
Og bliver du selv udsat for uopfordrede kommentarer om din krop eller udseende? Så synes jeg du skal bede dem om at holde kæft.
Og så et stort tak til min ven og makker, Nico Collu, som hev en dag ud af kalenderen til at filme. I kan tjekke Nico ud her.
Skulle du have lyst til at bruge filmen til et eller andet formål, så kontakt mig på mail her – så kan vi snakke om det.
Vil du have flere hverdagsglimt- og tanker fra mig? Så følg mig på Instagram her
Lilian
Posted at 07:54h, 17 majHusk at når folk peger fingre ad ad andre er der tre fingre der peger på dem selv. Dvs. At når folk siger noget grimt om dig er det deres eget selvværd der er dybt skadet. De kaster deres egen skyggesider over på andre mennesker fordi de ikke kan tåle at kigge på dem selv. Hav ondt af dem i stedet. De er ikje så godt personligt udviklede. En person der har det godt med sig selv ville aldrig sige noget grimt om andre. Hvorfor skulle de dog det.
Tina Cille Pedersen
Posted at 11:50h, 17 majKære Morten….
Først og fremmest, vil jeg gerne, ligesom mange andre vil, og måske allerede har gjort, gøre dig opmærksom på hvor vidunderligt smukt dit budskab i teksten, og filmen er.
Der er i dagens verden, mange der mener at de har ret til at ytre enhver tanke der slår ned i dem, uden at tænke over den konsekvens det har for den der bliver tiltalt… som man bliver stolt og rørt over roser, bliver man jo ligeledes såret og fuld af skam, over ris… SÆRLIGT, omkring en’s udsende.
Naturligvis, er der plads til sådanne kommentarer, sagt med kærlighed fra familie og tætte venner, i en tone der bærer præg af omsorg, og med ord, der afspejler dette…
Tak for dit vidunderlige budskab ♥
Til kvinden i videoen… (Håber du vil bringe hende disse ord…)
Du er jo afsindig køn og dejlig o.O
Dine øjne, stråler af lidenskab, intelligens, og vilje.
Du er hamrende modig, og villig til at stå front, for budskaber der giver mening, og har til sinde at forbedre en verden, der så småt er i forfald.
Kan slet ikke se, hvor negativerne kommer fra… Jeg mener, og dette, er måske over stregen, men tag det som noget positivt;
Du, som jeg ser dig i videoen, er en kvinde jeg stolt ville valse ned gennem gågaden med… En kvinde, jeg nemt kan se mig selv, putte mig ind til og elske…
Du er helt perfekt, præcis som du er blevet skabt, og som du har udviklet dig….
Rigtig mange hilsner
Tina Cille Pedersen
(Transkønnet MtF)
kim hansen
Posted at 13:25h, 17 majHende du har filmet ser sgu godt ud; det er ikke udsendt det er personen det kommer an på;alle kvinder er smukke på hver sin måde
Hilsen kim Kvistgård
Kirsten Andersen
Posted at 21:29h, 17 majDet bedste indlæg, jeg har læst længe.
Har selv kæmpet med overvægt siden jeg var barn pga. en stofskiftesygdom. Blev moppet med ord, miner og tørre tæsk. Er 57 nu og enke. Blev så sent som i går svinet til af en mand på en datingside: Smid dog 40 kilo dit fede læs, hvis du vil have en mand. Og det kom fra en mand + 50 år, som end ikke ville vise et billede af sig selv.
Man bliver hærdet med årene og lærer sig, at det kun er ensomme små mennesker med små sind, der siger sådan. Synd for dem. Men det gør stadig ondt.
Den (trods alt) glade enke.
Anne Eklund
Posted at 17:28h, 18 majGodt gået Mathilde og Morten. Det er min børnelærdom, underligt men ind i mellem er gamle dyder gode og godt I står frem og på en fantastisk måde siger sådan burde det være. Knejs med nakken og hvor er du smuk Mathilde og tro aldrig andet ❤
Pingback:Ord sætter sig fast. Har du ikke noget pænt at sige - så hold kæft -
Posted at 08:03h, 19 maj[…] I kan se videoen her på Morten Svanes blog: https://mortensvane.dk/ord-saetter-sig-fast. […]