For noget tid siden skrev jeg et blogindlæg ved navn: Den grimme sandhed om fitnesskulturen (den kan læses her). Blogindlægget var en kritik af den manglende åbenhed i fitnessmiljøet som gør, at mange har en falsk forestilling om hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen. Jeg anbefaler at læse det først, for at få min personlige holdning og motivation for at gå i kødet på det her emne.
For det er ingen hemmelighed, at der bruges virkelig meget doping i konkurrencemiljøet i fitnesskulturen, men det er et indspist miljø og det snakkes kun om det internt. Det forsøgte jeg at kaste bedre lys over, da jeg tror mange starter en ‘fitnessrejse’ på falske præmisser.
I kølvandet på det blogindlæg henvendte flere sig til mig privat. En kvinde var villig til at tale åbent om hendes forbrug i forbindelse med konkurrence. Det har jeg fået skrevet en artikel omkring, da jeg synes emnet fortjener mere opmærksomhed. Kortene bliver lagt på bordet og jeg håber det kan give et bedre indblik i hvad der rent faktisk foregår i fitnessmiljøet.
Bemærk at denne artikel er en komplet subjektiv udlægning af hendes oplevelse af fitness- og konkurrencemiljøet. Det er meningen. Jeg ønskede hendes historie og oplevelse, råt for usødet.
Artiklen finder du herunder.
——-
Ifølge en tidligere vinder af DM i Body Fitness er doping så normalt inden for det danske fitnessmiljø, at det svarer til at drikke en proteinshake. Hun efterlyser mere åbenhed omkring brugen af de ulovlige hjælpemidler, så nye atleter ved, hvad de går ind til.
Af Trine Dam
For mange træningsinteresserede piger er de markerede muskler, væsketømte kroppe og funklende bikinier kommet til at repræsentere den ultimative drøm. Drømmen om at stå på en scene til en fitnesskonkurrence og måske endda gøre det godt.
Bag ved det tykke lag af spraytan og similisten gemmer sig dog en virkelighed, som de færreste uden for miljøet kender til. Det mener i hvert fald en tidligere danmarksmester i Body Fitness, som nu håber, hendes historie kan kaste lys på, hvad det også vil sige at være fitnessatlet i Danmark i dag.
– De her unge piger ved ikke, hvad de går ind til. De skal tænke sig om en ekstra gang og vide, hvilke konsekvenser det har – både for deres sociale liv og i forhold til kroppens forandringer, forklarer Lisa.
Som nævnt har hun tidligere stået allerøverst på podiet, da vinderen af DM i Body Fitness skulle udråbes. Formen, hun stod i, var dog ikke kun kommet ved hjælp af en streng kostplan og hårdt arbejde i fitnesscenteret.
I årene op til sin første konkurrence og flere år derefter var Lisa således fast bruger af steroider og en række andre præstationsfremmende præparater.
– Det er hverdagskost, at man tager sådan nogle ting. Når du først er kommet inden for i miljøet, er det lige så normalt som at drikke en proteinshake, fortæller hun.
Blev fascineret af en anden atlet
Kendskabet til steroider fik hun gennem sin træner og coach, som hun tog kontakt til, da hun havde set en anden af hans atleter.
På det tidspunkt havde hun styrketrænet et par år og levede stort set allerede i træningscentret, hvor planen egentlig bare var, at hun ville tabe nogle kilo. Fascinationen af den anden atlet fik hende dog til at ønske mere.
– Anatomisk er det jo super smukt, når man er så muskuløs, så jeg syntes, hun var helt fantastisk at kigge på. Det tiltalte mig, at man kunne komme til at se sådan ud, fortæller Lisa, der også var betaget af ideen om at stå på en scene og vise det hårde arbejde frem.
– Dengang havde jeg altid været en overvægtig pige, så jeg syntes, det kunne være vildt fedt at stå så muskuløs og slank på en scene i en glimtende bikini, imens folk sad og måbede over, hvor god form jeg var i. Det var en situation, jeg aldrig havde set mig selv stå i, fortæller hun.
“De her unge piger ved ikke, hvad de går ind til”
Andet end træning og proteinshakes
Af samme grund kontaktede Lisa hurtigt træneren med et ønske om at stille op, og herfra gik der ikke længe, før steroiderne blev et samtaleemne til træningerne.
– Han var enormt god til at suge mig ind i miljøet. Vi så næsten dagligt videoer fra USA med atleter, der trænede og konkurrerede på et langt højere plan, end man gør herhjemme, og jeg blev hurtigt klar over, at de ikke så sådan ud bare ved hjælp af træning og proteinshakes, siger hun og uddyber:
– Du kan ikke få sådan et hårdt look, hvis du ikke bruger præparater ved siden af. Så jeg fik fortalt, hvad jeg kunne tage som kvinde og begyndte at undersøge det nærmere, forklarer Lisa, der kun havde få betænkeligheder ved præparaterne.
– Det er lidt ligesom at få lavet en tatovering. Man har selvfølgelig nogle overvejelser om, hvad man udsætter sin krop for. Men samtidig tænkte jeg, at hvis bare jeg ikke overdrev, blev jeg nok ikke så påvirket af det, forklarer hun.
Doping indfriede drømmene
Ifølge Lisa var hendes dopingforbrug derfor også relativt mildt i begyndelsen.
Det startede således “bare” med et væksthormon og anavar, men i takt med, at resultaterne begyndte at vise sig, fik hun også mod på flere præparater.
– Det gik enormt stærkt. Hvad man kan nå på et år på normal vis, opnåede jeg på tre måneder, og så blev jeg hooked – på det vaskulære og pumpede look, intensiteten, udholdenheden. Det hele, siger Lisa, der, inden hun vandt Danmarksmesterskabet i Body Fitness, var oppe på at tage tre forskellige præparater.
Væksthormon for at få det hårde vaskulære look, anavar for pumpede, fyldige muskler og clenbuterol for at booste fedtforbrændingen.
– Det var så fedt. Det var alt det, jeg havde gået og drømt om og beundret hos andre atleter. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet på, at jeg selv ville kunne opnå det – og slet ikke så hurtigt, fortæller hun.
Egne behov kom i første række
De gode resultater kom dog ikke uden bivirkninger. Allerede de første par måneder, efter Lisa var begyndt at benytte sig af doping, fik hun således en mørkere stemme og kraftigere hårvækst i ansigtet og på kroppen.
Og da hun senere øgede sit dopingforbrug, begyndte hun også at få knopper på ryggen, højere tindinger, udeblivende menstruation samt vaginale forandringer i form af en større klitoris.
– De følger lider jeg stadig under den dag i dag – de forsvinder ikke bare af sig selv. Det er en af de ting, man ikke tænker over, når man står i det. Så gør man det bare, fortæller Lisa, der i høj grad også blev påvirket psykisk af præparaterne.
Imens hun tog dem, kæmpede hun således med humørsvingninger og en generelt kort lunte, ligesom hun – efter eget udsagn – blev ekstremt egoistisk.
– Jeg levede og åndede for træningen og havde ikke andet indhold i min hverdag overhovedet. Det var bare mig og min coach og vores lille verden, forklarer Lisa, der som en konsekvens heraf udelukkede både familie og venner fra sit liv, hvis ikke de støttede hende eller gad at snakke om hende og hendes træning.
– Særligt steroiderne gjorde mig enormt egocentreret og indelukket. Når du hele tiden så, hørte og snakkede om fitness, blev det det eneste rigtige. Så det hele handlede om mig og mine behov, og hvis der var nogen, der sagde mig imod, snakkede jeg bare ikke til dem.
“Jeg levede og åndede for træningen og havde ikke andet indhold i min hverdag overhovedet”
Var ved at bryde sammen
Som dopingforbruget steg, blev de psykiske påvirkninger til sidst så voldsomme, at Lisa – på trods af gode resultater og en stadig stor kærlighed til sporten – så sig nødsaget til helt at lægge sporten på hylden.
På det tidspunkt havde hun vundet medaljer ved endnu et DM, til Loaded Cup og andre internationale konkurrencer, og hun var godt i gang med forberedelserne til næste konkurrence. Men de gode resultater var altså ikke nok til at opveje den nedtur, der ramte hende uden for scenen.
– Jeg var kommet i god form og langt ned i fedtprocent, men dagligdagen hængte slet ikke sammen. Jeg var ude af balance efter at have brugt doping i så mange år, så psykisk havde jeg det ikke særlig godt – jeg var simpelthen ved at bryde sammen og kunne bare ikke mere, forklarer Lisa, der beskriver det som “sindssygt hårdt” pludselig at skulle undvære træningen, konkurrencerne og de forskellige præparater.
– Det var et liv, jeg havde levet i så mange år, og man var blevet så afhængig af det – af looket og resultaterne. Så ikke nok med, at musklerne forsvandt rimelig hurtigt, da jeg stoppede, så mistede jeg ligesom også en tryghed i kroppen – jeg følte, jeg manglede noget, fortæller hun.
Kan stadig savne pumpet og konkurrencerne
Den dag i dag kan hun således stadig savne det hårde, væsketømte look samt suset fra træningerne og konkurrencerne. For selvom hun er glad for sin krop og de mere feminine former, hun har i dag, sidder livet som atlet stadig i hende.
– Mere vil have mere, og nogle dage kan jeg godt blive ked af det, fordi jeg ikke føler, jeg opnåede de ting, jeg gerne ville. Samtidig har jeg en masse venner, der stiller op og ser dagligt, hvordan det foregår. Så kan det godt krible i mig, forklarer Lisa.
Af samme grund fortryder hun heller ikke sit valg om at begynde at tage steroider eller andre præparater. For selvom de ulovlig hjælpemidler i sidste ende medførte en psykisk nedtur, har de også bidraget til mange positive oplevelser.
– Jeg har jo været rigtig glad for de resultater, jeg har opnået på scenen, så hvis man ser på det på det plan, har jeg ikke fortrudt. Jeg fik den krop og de placeringer, jeg ønskede, og jeg har det jo helt fint i dag, lyder det fra Lisa.
Doping er en del af gamet
Hun understreger også, at hun på intet tidspunkt har følt sig presset af sin træner til at begynde på de ulovlige hjælpemidler.
I stedet kom presset fra miljøet. Ifølge Lisa er steroider og andre præstationsfremmende præparater nemlig en fast del af hverdagen i det danske fitnessmiljø.
– Jeg havde slet ikke skænket det en tanke, og sådan tror jeg, mange piger har det. Det er måske lidt naivt, men man tror bare, det handler om at spise den rigtige mad og træne – men man bliver klogere.
Ifølge Lisa er der således ganske få betænkeligheder i forhold til at bruge doping. Og er man først kommet inden for dørene i miljøet, bliver der ikke længere lagt skjul på, at doping er en del af gamet.
– Du ved, når du stiller op, at størstedelen benytter sig af det, og stiller du op uden, er du allerede bagud. Så det er en del af sporten, at man skal tage de her ting, hvis man vil stå på scenen med det look, man ønsker, siger Lisa, der mener, det er fitnessmiljøets lille størrelse, der gør det muligt at holde dopingen “skjult”.
– Det er så indspist et miljø, så man snakker kun med hinanden om det. Kommer der nogen udefra, benægter man bare, selvom det er så åbenlyst, siger hun.
“Det er måske lidt naivt, men man tror bare, det handler om at spise den rigtige mad og træne – men man bliver klogere”
Nytteløst at stille op uden doping
Da Lisa besluttede sig for at stoppe med at tage de præstationsfremmende præparater, var hun derfor heller ikke i tvivl om, at hun måtte stoppe med at konkurrere.
Hun betegner det således som “nytteløst” at stille op uden at gøre brug af doping.
– Hvis jeg ikke skal tage noget, skal jeg måske træne i fem til syv år for at komme til at stå ordentligt på scenen. Og så ville jeg nok stadig være en af de mindste, hvad angår muskelmasse. Man kan selvfølgelig være heldig – det handler også om genetik. Men for mig ville Body Fitness i dag ikke kunne lade sig gøre uden, forklarer Lisa.
Hun understreger, at der med doping ikke nødvendigvis menes steroider. Det kan også være vanddrivende piller, astmamedicin (clenbuterol) og fedtforbrændende midler, som ifølge Lisa er nogle af de ting, mange bikinifitnessatleter bruger for at komme ned på den fedtprocent, der er nødvendig.
– Som bikinipige kan man selvfølgelig godt stille op uden at have taget noget. Men dem, der har den her papirtynde hud og det hårde, vaskulære look og ender øverst på skamlen, er for det meste også dem, der har brugt hjælpemidler. Og her er vanddrivende og fedtforbrændende piller altså lige så forbudte som steroider, fastslår Lisa.
“De kæmper forgæves”
Hun håber, at hun ved at fortælle sin historie kan skabe lidt mere åbenhed omkring brugen af doping i fitnessmiljøet og understreger, hun ikke gør det for at pege fingre af nogen, men for at gøre folk klogere på, hvad de går ind til.
– De her unge piger, der ser de flotte billeder fra scenen på Instagram og tænker “wow – det vil jeg også gerne”, de tror måske, det er et spørgsmål om måneder eller måske et år. Men det er bare naivt at tro, at man kan opnå de her ting bare ved hjælp af kost og træning på så kort tid. Og det betyder jo, at de kæmper forgæves, siger Lisa og tilføjer:
– De ville nok have et lidt andet syn på det hele, hvis de vidste, hvad der skulle til. For der ér rigtig mange, som starter på et forløb og finder ud af, de ikke kan komme i mål.
Navnet “Lisa” er opdigtet, da hovedpersonen ønsker at være anonym. Af samme årsag har vi valgt ikke at nævne årstal for de forskellige konkurrencer, hun har stillet op i. Lisas rigtige identitet er kendt af redaktionen.
Det er trist at læse hvor hurtigt hun bliver fanget af det. At bivirkningerne ignoreres. Tror det er et almindeligt mønster og at den psykiske afhængighed af disse dopingpræparater rammer hurtigt, hårdt og tidligt.
Det er trist at læse at man kan jo “decideret” ikke kan kalde nogle for vindere, da jo alle har snydt mere eller mindre. Det jo ikke deres egen fulde udvikling på krop de har nået i mål/podiet plads, men med hjælp af doping. Netop derfor jeg har været uenig med folk om at de kan se sådan ud uden doping. Ellers kom gerne med et interview med en som har vundet men aldrig taget doping under hele forløbet fra start-slut!